Peter Magnus

Hva gjorde bestefar under krigen? Jeg følte meg alltid litt beslektet med min bestefar, Peter Magnus, selvom jeg var litt redd for ham også. Han kunne lange ut hvis jeg kom i skade for å si «veldig liten» for eksempel. Selv sa han »jævla fin» stadig vekk.


Det var som oversetter jeg kjente ham. Han hadde oversatt Graham Greene, Virginia Woolf, Roald Dahl og en masse annet Men etterhvert skjønte jeg også at han hadde gitt ut noen diktsamlinger. 


For han var jo dikter. Det var det han var; en sprogets mann.


Han deklamerte for eksempel gjerne denne egenskrevne(?) limericken i lystig lag: 


There once was a queen of Hungaria

Whose bush grew hairier and hairier 

´T̈ill a prince from Peru

Who came in for a screw

Had to hunt for her cunt with a Terrier


Uansett. Han hadde skrevet en sang som vi har sunget i blant. Jeg tror jeg spilte den på minnesamværet etter hans begravelse i 2001:. "Fiin gammel heter den" og den var kjenningsmelodi for Søndagsposten I NRK en stund: «Bli med og drikk portvin på Herbern, Elvira». Jeg har aldri skjønt helt hvor den kom fra, og han var borte lenge før jeg begynte å skrive låter så jeg tenkte aldri på å spørre ham. "Det er akkurat som om den kunne vært skrevet til en revy," sa moren min i blant. 


For en tid siden satt jeg med noe administrasjon inne på TONOs (rettighetsorganisasjon for opphavene) nettsider og fikk det for meg at jeg skulle søke opp «Peter Magnus». Treffet jeg fikk opp forbløffet meg Jeg fant registrerte sanger som Flirt, På livets lyse bølger, I kveld kan De dekke til en, En herre på Buen og mange flere. 


Jeg ble sittende lenge den dagen og søke på nettet. 


Jeg har funnet ut at mange av disse sangene er tapt for all fremtid. De er ikke innspilt, og notene som må ha vært skrevet til dem kan ha gått tapt i brannen på Chat Noir, eller kanskje bare kastet når forestillingene var ferdig? 


Jeg fant likevel en del; Jeg fant 78-plater gitt ut på Columbia med tekster av ham og melodier av typer som Kristian Hauger (Kjent for f.eks. Når kastanjene blomstrer i Bygdøy Allé) og Sven Lange (Kjent for f.eks delillos, Grand prix-låta Síl Vous Plait) og Kolbjørn Svendsen (mannen bak Pølsemaker, pølsemaker hvor har du gjort av deg?). Jeg fant låter på samleplater for 40- og 50-tallets hits. 

Livet som revyforfatter


Peter Magnus tok juridisk embetseksamen i 1938, og han må ha kjedet seg, og/eller funnet ut at han hadde et talent, for han begynte å skrive revyer.


Sent på året 1941 debuterte han som revyforfatter for Nordstrandsrevyen. I 1942 skrev han hele revyen på Søilen-teateret, teateret hvor Wenche Foss debuterte i 1935, og som Leif Juster senere overtok og flyttet noen hundre meter bort til Edderkoppen. 


VInteren 1942 og tiden fremover må i det hele tatt ha vært passelig bra for en 27 år gammel Peter. Alle riksaviser skrøt av hans revy på Søilen, med unntak av noen surmagete NS-anmeldere. Samtidig ble flere av hans tekster innspilt i studio og gitt ut på 78-plate på Columbia og Telefunken. Sommeren 1942 skrev han et sommerspill som ble oppført på Bygdønes.

IMG_4862
IMG_4013


Her debuterte Arve Oppsal i en liten rolle.


I 1943 ble Peters første låt «Fra uret til Grand» hvor han skrev tekst og melodi selv, fremført av Eva Lunde på Edderkopprevyen.

IMG_4859-exif-remove
IMG_4858-exif-remove
bsJt8DDd


Eva Lunde ja. 21 år gammel og hun må ha vært up and coming i Oslo på den tiden. Lars synger bestefars glemte viser


Jeg har vært i biblioteker og arkiver. Jeg har snakket med folk, lånt bøker og fulgt spor. Jeg har endt med å finne frem til 6 Peter Magnus-tekster som lar seg gjenskape. I tillegg har jeg satt melodi til et av hans dikt. "Lars synger bestefars glemte viser" vil derfor bli en utgivelse med 7 låter: 


  • Kjærlighetens gamle sang (P. Magnus / J. Lemkow)
  • På livets grønne kvist (P. Magnus / K.Hauger)
  • I kveld kan de dekke til en (P. Magnus / K. Hauger)
  • Det er ikke det (P. Magnus / S.Lange)
  • Fra uret til Grand (P. Magnus)
  • Fiin Gammel (P. Magnus / E. Kapstad)
  • Bare du (P. Magnus / L. Kolberg)


Første singel slippes 10. juni 2022. Innspilling foregår fortløpende i StudioEner på Hamar.